Hva man bør tenke på før støp av gulv?

Et godt grunnlag for at et gulv skal bli bra er hvordan gulvkonstruksjonen er prosjektert. Bolig, skoler, industri, etc. krever forskjellige oppbygninger. 

Et industri- /lagerbygg vil ha krav til store laster, en overflate som er slitesterk/ripefast med lave vedlikeholdskostnader over flere tiår. Betongen kan stålglattes fint og helst slipes/poleres for å få en støvfri og slitesterk finish/overflate. 

Hensyn for prosjektering av et betonggulv. 

Tar vi utgangspunkt i et skolebygg og gulvene skal slipes og poleres er det viktig at betongen har rett kvalitet. Noen av de viktige punktene er.

  • Riktig betong. Eksempelvis B35M45, dette er en sterk og varig betong.

  • Riktig og rikelig med armering.

  • Ekstra armering rundt søyler og hjørner er viktig da det er ofte rundt disse det risser.

  • Vær presis og nøye under utlegging av betongen. Viktig å få betongen helt ut i hjørner og jevnt rundt kantene.

  • Ved utlegg kan gulvene disses/dabbes eller brettskures pent. Avhenger om man vil ha mye eller lite synlig tilslag.

  • Påføring av membranherder gjøres samtidig som betongen legges ut. 

  • Dekk til med plast for å unngå for rask uttørking. Dette er viktig for å minimere risiko for riss.

Kantbånd langs vegger må monteres/limes helt inntil vegg og inn i hjørner, normalt slipes betongen helt inntil veggen og da er det kun tykkelsen på kantbånd som vises og skal fuges. Kantbånd må ikke legges dobbelt.

Industrigulv utføres stort sett på samme måte, endring av tykkelse betong og type/mengde armering.

Riss i betonggulv er alltid en utfordring, planlegge hvor rissanvisere skal kuttes er viktig. Riss kuttes min. 30mm ned i betongen dagen etter støping, bredde på diamantblad max 2mm. Deretter vannes betongen godt og tildekkes med plast.

Gulvet kan slipes etter ca. 1 uke alt etter herderforhold.

Når det gjelder fuger(rissanvisere) så anbefaler vi å lime ned messinglister som slipes jevnt med betongen. Messinglisten blir da som en pyntelist i gulvet, kan bruke silikon om ønskelig.

Eventuell tildekking med diffusjonsåpne materialer, eksempelvis fiberduk med 3mm plater.

Miljø

Et slipt og polert betonggulv er miljøvennlig, slitesterkt, enkelt å vedlikeholde og betongen varer «evig». Skader i form av eventuelle sår, riss/sprekker som måtte komme er enkelt å utbedre i fht. andre gulvløsninger. Slipt betong kan fremstå med fargenyanser/sjatteringer, varierende synlig steinmengde i overflaten kan også forekomme ved Gold/Silver/Platinum variant. Polert stålglattet gulv skal i utgangspunktet ikke ha synlig stein i overflaten.

Gulvene kan vaskes med maskiner som har en roterende diamantpad tilpasset gulvets polerte glans.